AmCham Slovakia

JOIN US

AmCHAT - Business Leaders Podcasts

Ako veľmi Covid zmenil kancelárie na Slovensku? Prečo je veľkou výzvou pre firmy to, aby dokázali skĺbiť potreby ľudí v office s tými, ktorí pracujú z domu? Ako sa mení usporiadanie officov na kolaboratívnu prácu a do čoho sa investuje najviac? Čo museli majitelia kancelárií a firmy urobiť, aby zvýšili zdravotné štandardy a komfort kancelárií s cieľom umožniť zamestnancom bezpečný návrat do spoločných priestorov? Ako sa aktuálne sflexibilnili podmienky prenájmov kancelárskych priestorov a aké sú trendy na najbližšie obdobie? Peter Rusiňák z AmCham-u sa porozprával s Adriánom Bódisom, Country Managerom & Executive Directorom zo spoločnosti Immofinanz a Tomášom Hegedušom, Managing Directorom zo spoločnosti CBRE. (iba v slovenskom jazyku)
Prečo je zatiaľ najväčšou výzvou správne nastavenie systému práce a komunikácie tak, aby nebol remote manažment zaťažujúci a frustrujúci? Zamestnávatelia riešia v súčasnosti mnoho výziev spojených s chodom hybridných, prípadne plne remote tímov. Ako ich zvládnuť v kontexte súčasne platnej legislatívy a Zákonníka práce? Čo sú nárokovateľné náklady spojené s výkonom práce zamestnanca z domu? Musí zamestnávateľ zakaždým vedieť, z akého miesta jeho podriadený prácu vykonáva? Ako vnímajú remote manažment ľudia z biznisu? O tom, na čo všetko myslieť, ak riadite zamestnancov „na diaľku“, sme sa rozprávali s Katarínou Matulníkovou, expertkou na pracovné právo spoločnosti Allen & Overy a aktívnou členkou AmCham Employment and Social Affairs Committe a s Dušanom Eľkom, Managing Partnerom pre SK & CZ spoločnosti SAM International. (iba v slovenskom jazyku)
Čo je platforma AIslovakIA a o čo sa snaží? Ako sa Slovensku darí rozvíjať umelú inteligenciu? Ako sa môžu firmy viac angažovať v oblasti AI? Aké zadania a požiadavky dostáva akademická pôda zo strany súkromného sektora? Aké príležitosti sa môžu firmám naskytnúť, ak vstúpia a podporia AIslovakIA? Petra Zappe, Senior Policy Manager v AmCham Slovakia si zobrala na slovíčko predsedu správnej rady Centra pre umelú inteligenciu a zároveň prezidenta Americkej obchodnej komory Gabriela Galgóciho a predsedu vedeckej rady AIslovakIA, vedúceho katedry kybernetiky a umelej inteligencie na Technickej univerzite v Košiciach, profesora Petra Sinčáka a opýtala sa ich, aké ambície má AIslovakIA na najbližšie obdobie. (iba v slovenskom jazyku)
Ministerstvo zdravotníctva pripravuje veľké zmeny v liekovej politike, konkrétne ide o novelu zákona 363/2011 (Zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia). Táto novela má zabezpečiť vyššiu a transparentnejšiu dostupnosť inovatívnej liečby a technológií pre slovenských pacientov, o čo už dlhšie žiada veľká časť zdravotníckej komunity na Slovensku. Ako konkrétne táto nová právna úprava dostupnosť inovatívnej liečby pre slovenských pacientov a kedy vstúpi do platnosti? O tejto dôležitej reforme sme sa rozprávali so štátnou tajomníčkou Ministerstva zdravotníctva, Janou Ježíkovou. Podcast moderuje Senior Policy Manager, Petra Zappe. (iba v slovenskom jazyku)
Aké budú požiadavky sveta práce v najbližších 5 až 10 rokoch? Čo bude na Slovensku jeho dominantnou črtou? Prečo sa téma upskillingu týka zamestnanca v každom odvetví? Prečo je najväčšou výzvou v oblasti upskillingu a leadershipu práve zmena myslenia? Priniesla pandémia určitú zmenu v rozvoji lídrov? Ktoré sú TOP 3 kritické zručnosti budúcnosti? Čo konkrétne môžu firmy urobiť pre to, aby umožnili zamestnancom a budúcim lídrom rozvíjať svoje zručnosti? Rozprávali sme sa s dvomi expertkami na upskilling – Alenou Kanabovou z Accenture Slovakia a členkou správnej rady AmCham Slovakia a Andreou Vančíkovou, zo spoločnosti Grant Thornton Slovakia. (iba v slovenskom jazyku)
Svet momentalne atakuje ďalšia vlna covidovej pandémie, tzv. delta variant, ktorým sa dá nakaziť do pár sekúnd. Čo o ňom vieme a aký bude scenár šírenia na Slovensku? Na aké obmedzenia sa máme pripraviť? Prečo Slovensko stále zaostáva v celkovej zaočkovanosti, ktoré je momentálne najúčinnejšou prevenciou? Čím je Slovensko špecifické? Ako delta zasiahne mladšie ročníky a deti a aké možnosti máme, aby zostali školy otvorené čo najdlhšie? Ako si máme predstaviť naše fungovanie v budúcnosti? Ako svetová veda pokročila vo vývoji liekov na covid? Naším hosťom bol Martin Smatana, analytik v oblasti zdravotníctva. (iba v slovenskom jazyku)
Why is the weak support of innovative treatment for Slovak patients in comparison with EU countries discriminatory? Slovakia has to make a big leap in the systemic setting of drug policy. Why have three large pharmaceutical companies closed their offices in Slovakia and how do global pharmaceutical companies perceive the business environment including political and legislative framework. Do they see the company’s future in Slovakia? We talked with Mateja Cotar, AmCham board member and General Manager at Novartis Oncology, Country President Novartis Slovensko, and Daren Wilson, AmCham Vice President, and General Manager Roche Slovakia. (only in english language)
Čo konkrétne Plán obnovy a odolnosti znamená a čo sa z neho bude financovať? Ako sa môžu do grantových schém zapojiť podnikatelia? Sprístupnia sa pôžičky a granty vo výške 672,5 miliárd EUR na podporu reforiem a investícií v členských štátoch EÚ. Ich cieľom je zmierniť hospodársky a sociálny vplyv pandémie a zabezpečiť, aby európske ekonomiky obstáli v zelenej a digitálnej transformácii. Rozprávali sme sa s Líviou Vašákovou, poradkyňou predsedu vlády SR a generálnou riaditeľkou Sekcie Plánu Obnovy Ministerstva financií, ktorá je zároveň jedným z hlavných autorov finálneho dokumentu zaslaného nedávno do Bruselu. (iba v slovenskom jazyku)
O téme brain drain & brain gain sme sa rozprávali s dvomi mladými digitálnymi lídrami - Martinom Maštalírom, dobrovoľníkom a koordinátorom programu growni.sk z mimovládnej organizácie LEAF a s Martinom Kubíkom, CIO Tatra banky. Ako firmy lákajú talenty zo zahraničia na lokálne pracovné výzvy? Je Slovensko vhodné prostredie pre napĺňanie pracovných ambícií? Sú slovenskí podnikatelia dostatočne inovatívni a nastavení na nároky ľudí angažovaných v zahraničí? Aká sieť pre Slovákov v zahraničí sa doteraz vybudovala a ako konkrétne sa firmy zapájajú do jej aktivít? Aké skúsenosti má s lákaním talentov Tatra banka? (iba v slovenskom jazyku)
Deti by mali mať od útleho veku možnosť rozmýšľať, ako funguje svet financií a najmä svojou zvedavosťou a nápaditosťou rozvíjať svoje schopnosti a podnikavosť. Ako sú na tom súčasné deti s matematikou a ako sa dá finančné myslenie zakomponovať napríklad do telesnej výchovy, prírodovedy, či dejepisu? Aké novinky priniesol do škôl program FinQ, akreditovaný ministerstvom školstva? Tento podcast je určený pre firmy, rodičov, ale aj riaditeľov a učiteľov základných a stredných škôl. Rozprávali sme sa s Danicou Lacovou, programovou riaditeľkou FinQ a Darinou De Jaegher, hlavnou expertkou a autorkou programu FinQ na Slovensku. (iba v slovenskom jazyku)
Čo môžeme ako krajina, ale aj súkromný sektor urobiť pre to, aby sa z viac ako 300 000 Slovákov žijúcich a pracujúcich za hranicami vrátilo späť na Slovensko? Aká je naša návratová politika? Ako ovplyvňujú ochotu Slovákov vrátiť sa okolnosti okolo pandémie, Brexitu, Plánu obnovy EÚ, či samotný „brand“ Slovenska? Ako pracuje organizácia LEAF s krajanskými komunitami v zahraničí? Ako sa môžu firmy zapojiť do príležitosti zlepšovať Slovensko cez projekt growni.sk? Rozprávali sme sa so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Martinom Klusom a CEO mimovládnej organizácie LEAF, Branislavom Kleskeňom. (iba v slovenskom jazyku)
S hosťami Michaelou Benedigovou, výkonnou riaditeľkou agentúry Seesame a Luciou Paškovou, spolumajiteľkou spoločnosti Curaden Slovakia sme sa rozprávali o internej komunikácii vo firmách a o tom, ako do nej efektívne zakomponovať aj osvetu ohľadom vakcinácie – konkrétne sme sa rozprávali, ako komunikačne podporiť očkovanie medzi zamestnancami. Prečo vznikla občianska iniciatíva #Zaockujemsa a aké materiály pripravila pre firmy? Ako na komunikáciu o očkovaní zareagovali zamestnanci spoločnosti Curaden? Aký postoj by k téme očkovania mali zaujať lídri spoločností? (iba v slovenskom jazyku)
Náš hosť Martin Jacko, Managing Partner advokátskej kancelárie Lansky, Ganzger & Partner, rozprával o tom, aké účinné riešenia finančných ťažkostí existujú pre podnikateľov a tiež ako môže do celého procesu zasiahnuť štát, napríklad cez insolvenčné konanie. Čo znamená úpadok, dočasná ochrana a kedy je podnikateľ povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu? Kedy je dobrá reštrukturalizácia? Správne rozhodnutia môžu predchádzať ďalším komplikáciám. Vypočujte si o tejto téme viac. (iba v slovenskom jazyku)